Kokemuksia pakurin onnistuneesta istutuksesta

28.5.2022

Kiertelin toissakesän heinäkuussa istutettua pakurikoivikkoa. Tein mukavan havainnon, pakuriymppien itämisprosentti oli pyöreä sata eli silmämääräisesti kaikki ympit olivat itäneet.

Ruskeat ligniiniläikät kertovat pakurin onnistuneesta itämisestä. Kuvan ympit ovat Suomen Pakuri oy:n Pohjois-Kymenlaakson Valkealan pakurikantaa.
Kuva 1. Ruskeat ligniiniläikät kertovat pakurin onnistuneesta itämisestä. Kuvan ympit ovat Suomen Pakuri oy:n Pohjois-Kymenlaakson Valkealan pakurikantaa.

Aloitin pakurin viljelyn kuusi vuotta sitten. Silloin ymppien myyjät lupasivat niille 75 % itävyyden. Samaa kertoo Luonnonvarakeskus LUKE:n artikkeli (lähde 1). Sen mukaan vuonna 2013 istutettujen ymppien keskimääräinen itävyys oli viiden kasvukauden jälkeen n 80 %. Oma havaintoni oli saman suuntainen. Viisivuotiaista ympeistä n. 85 % oli itänyt viime syksyyn mennessä.

Mistä myönteinen muutos? Oletettavasti sekä ymppien laatu että istuttajan osaaminen ovat kehittyneet vuosien varrella. LUKE havaitsi tutkimuksessaan, että kahden koemetsien istutuksissa käytetyn ymppilajikkeen itävyyden välillä oli selvä ero. Pakuriymppien valmistajat ovat sittemmin panostaneet niiden laadun parantamiseen. He keräävät näytteitä ja itiöemiä luonnon pakureista ja tutkivat niiden kasvunopeutta laboratoriossa. Ärhäkkäimmät lajit päätyvät kasvatukseen ja myyntiin. 

Toinen selitys onnistuneelle itämiselle lienee ymppäyksen puhtaus. Tein nelisen vuotta sitten pahan virheen, kun istutin pakuria pienissä erissä ja säilytin avattua ymppipurkkia pari viikkoa mökin kylmäkellarissa. Sen erän ympeistä vain runsas puolet on itänyt. Pakuri on vaan niin herkkä home- ja lahottajasienien itiöille. Nykyään ostan ympit pienissä pakkauksissa ja istutan kaikki metsään viemäni ympit kerralla.

Olen myös oppinut välttämään lahoavia puita. Kuvat 2 ja 3 havainnollistavat lahon vaikutusta.

Kuva 2. Vanha kantokoivu jonka toinen runko on lahonnut ja katkennut
Kuva 2. Vanha kantokoivu jonka toinen runko on lahonnut ja katkennut

Istutin viime kesänä ”ihan uteliaisuuttani” pakuria kantokoivun sekä terveeseen että lahonneeseen runkoon. Terveen rungon kaikki neljä ymppiä lähtivät itämään mutta lahonneesta ei yksikään.

Kuva 3. Vasemmalla ymppi lahossa rungossa ja oikealla terveessä puussa.
Kuva 3. Vasemmalla ymppi lahossa rungossa ja oikealla terveessä puussa.

Ymppääjille on nykyään tarjolla hyvää ohjeistusta pakurin myyjien kotisivuilla. Etenkin Pro Pakuri ry:n videoaineisto (lähde 2) on tutustumisen arvoista.

Lähteet:

(1)    LUKE: Inoculation success of Inonotus obliquus in living birch (Betula spp.) - ScienceDirect

(2)    Pro Pakuri Finland ry:n video: Viljely | Pro Pakuri Finland ry

 

Teksti ja kuvat Kari Hiltunen,  Pro Pakuri Finland ry,  toukokuu 2022