Pakuri-kaikki mitä sinun tulee tietää meidän paikallisesta terveyssienestämme (julkaisu Ruotsista)

19.11.2021

Pakurista valmistetusta teen juomisesta, on tullut merkittävä (ja hinnakas) terveystrendi. Pakuri
sisältää runsaasti antioksidantteja ja sillä sanotaan olevan myös maagisia terveysominaisuuksia.
Wellness selvittää kaiken, mitä sinun tulee tietää sienestä, joka voi kasvaa nurkan takana.
Se ei ehkä näytä kovin houkuttelevalta kasvupaikassaan mustana möykkynä puunrungossa. Mutta
pakurikääpä on valloittanut terveysmaailman. Pakurin sanotaan nimittäin olevan täynnä maagisia
terveysominaisuuksia. Se voi muun muassa laskea verensokeria ja vahvistaa immuunipuolustusta.
Pakuria myydään terveystuotekaupoissa jauheena ja paloina, joista voi keittää teetä. Myöhemmin
pakuria on alkanut näkyä kauneudenhoitotuotteissa.


Vähennä syöpäriskiä

Ulkomailla on tehty tutkimuksia pakurin terveyshyödyistä, joissa muun muassa on nähty, että
pakuri voi vähentää syöpäriskiä ja pienentää tuumoreita syöpäsairailla hiirillä. Tätä ei ole vielä
voitu näyttää toteen ihmisillä. Tosin tiedetään, että sieni on hyvin antioksidanttipitoinen.
-Pakuria kutsutaan sienten kuninkaaksi ja sen sanotaan sisältävän runsaasti antioksidantteja.
Antioksidantit neutralisoivat vapaita radikaaleja kehossa. Vapaita radikaaleja muodostuu
luonnostaan kehossamme mutta ne voivat lisääntyä, jos stressaamme paljon tai altistumme paljon
auringonvalolle tai pakokaasuille. Jos syömme paljon antioksidantteja niin se vahvistaa kehoamme
ja suojaa solujamme vapailta radikaaleilta, sanoo ravintoneuvoja Anna Ottosson.

Anna Ottosson on ravintoneuvoja ja ravintoasiantuntija. Hän johtaa Foodpoweria, luennoi ja
bloggaa ruoasta ja on kirjoittanut kirjan ”Hälsodrycker: gröna smoothies, buljonger, detoxvatten,
hälsotonics och kombucha”.


Vanha kansanlääkintä

Ei ole uusi löytö tehdä parasiitti-möykystä teetä, vaikka pakurikuume on meneillään juuri nyt.
Pakuria on käytetty kansanlääkkeenä Venäjällä ja Pohjois-Euroopassa 1500-luvulta alkaen. Annan
mukaan pakurin kukoistus juuri nyt johtuu meidän kasvavasta kiinnostuksesta terveyttä kohtaan ja
että pakuri on paikallinen raaka-aine meille Pohjolassa. 

-Pakuri on ollut superhitti Los Angelesissa ja Kaliforniassa, josta moni terveystrendi juontaa
juurensa ja uskon, että paikallisuus on tehnyt siitä niin merkittävän täällä nyt. Se on voimallinen
sieni, joka kasvaa lähellä. Ihmiset ovat todella kiinnostuneita terveydestä, ja siitä miten voimme

vahvistaa itseämme parhaalla mahdollisella tavalla ja silloin ruoka on todella hyvä keino. Pakuri-
tee on aika tummaa ja muistuttaa kahvia, mutta maku on ihan erilainen.
-Käytän mielelläni pakuria paloina, joita keitetään. Se näyttää vähän kahvilta muttei maistu juuri
miltään. Se maistuu vaniljalta ja vähän metsältä. Teellä voi boostata vetensä ja smoothiensa.


Ei kuulu jokamiehenoikeuksiin


Pakurin hinta on todella korkea, kilohinnaltaan 2000–5000 kruunua. On kiinnostavaa mennä
metsään ja löytää vähän itse, jos on tuuria, mutta kannattaa olla varuillaan. Pakurikääpä kasvaa
noin 1: 5000 koivusta mutta jos oikeasti onnistut löytämään sen, niin sienten kerääminen puusta
ei kuulu jokamiehenoikeuksiin. Jos löydät omalta maaltasi tai hankit maanomistajalta luvan niin
kerääminen on ok. Sienikonsulentti Alf Pallin sanoo, että pitää etsiä mustaa möykkyä rungosta,
mutta on helppoa erehtyä.
-Pakurikääpä on kasvannainen puussa. Monissa tapauksissa koivussa. Etsiskele mustaa möykkyä,
joka kasvaa puunrungosta. Moni jakaa kuvia ja luullen löytäneensä pakurin mutta se on yleensä
pahka, joka myös kasvaa muhkurana rungossa mutta joka on täynnä kovaa puuta. Pakuri on
ruskea, pehmeä ja melkein jauhetta sisältäpäin, sanoo Alf Pallin.
Hän selittää myös, että pakurikääpä on sieni, joka sitten muodostaa ulkoisen pakurimöykyn.
-Pakurikääpä on parasiitti puussa mutta itse sieni on rihmasto, joka kasvaa puun sisällä. Vasta
joidenkin vuosien kuluttua itiöemä räjäyttää pois tuohen ja kasvattaa tämän sinihohtavan pakurin,
joka melkein näyttää vesiputoukselta, kun se on tuore. Se voi kasvaa tontillasi, veden äärellä
kaupunkipuistossa tai koivumetsässä. Se voi ilmestyä mihin tahansa.


Näin keität pakuri-teetä

Reseptit Anna Ottosson Hälsodrycker-kirjasta, Bonnier Fakta.
1 litra
Metsältä ja vaniljalta maistuva tee maagisesta terveyssienestä. Tässä helppo resepti.
     - 1 litra vettä
     - 1 pala pakuria (n. 4*4 cm)
Tee näin:
Laita sieni kattilaan veden kanssa ja kiehauta. Jatka keittämistä miedolla lämmöllä noin
tunnin verran tai enemmän. Voidaan juoda kylmänä tai lämpimänä.
Ensimmäisellä kerralla keitoksesta tulee mustaa kuin kahvi. Voit käyttää palan uudelleen ja
keittää useamman kerran (n 5–6 kertaa). Mitä enemmän olet keittänyt pakuripalaa, sitä
pidempi on keittoaika seuraavalla kerralla. Käytä palaa niin kauan kuin siitä irtoaa väriä.

Kuva: Getty Images
Koivupuu, johon on tarttunut parasiittisieni pakurikääpä. Kuva: Alf Pallin